Google Tag Manager, afgekort GTM, is een essentiële tool voor online marketeers. Vaak hebben online marketeers of ondernemers slechts tot een zekere hoogte kennis van de techniek achter een website, waardoor ze vaak afhankelijk zijn van een webdeveloper. Voor veranderingen die snel doorgevoerd moeten worden, kan dit nog wel eens frustraties opleveren.

Google Tag Manager zorgt ervoor dat u niet altijd meer de hulp van een webdeveloper nodig heeft. Met deze gratis tool zijn verschillende codes en tags namelijk eenvoudig zelf te beheren. Door middel van deze codes en tags kunnen weer andere tools zoals Google Ads en Google Analytics geïntegreerd worden.

Google Tag Manager code

Eerst dienden webdevelopers codes nog hardcoded te plakken in de broncode van de website. Met GTM hoeft slechts eenmalig de GTM code geïnstalleerd te worden, zodat vervolgens alles vanuit deze code geregeld kan worden. Hierdoor is voor het plaatsen van codes en tracking pixels in de website, de hulp van een webdeveloper niet meer nodig.

GTM interface

Is het Google Tag Manager account aangemaakt en de GTM code geïnstalleerd? Dan kunt u aan de slag! In de Google Tag Manager interface zijn de drie belangrijke onderdelen ‘Tags’, ‘Triggers’ en ‘Variabelen’ te vinden.

Een ‘Tag’ is een codefragment dat data naar systemen zoals Facebook en Google Analytics verstuurt. Denk bijvoorbeeld aan een signaal naar Analytics van het aantal bezoeken van een specifieke pagina.

Om een tag te kunnen activeren, moet er aan een bepaalde gebeurtenis worden voldaan. Deze gebeurtenis heet een ‘Trigger’. Dit kan bijvoorbeeld het downloaden van een brochure zijn of een klik op een specifieke button. Vindt zo’n gebeurtenis plaats? Dan zorgt de trigger ervoor dat de tag die hierbij hoort wordt geactiveerd. Dit betekent dus dat een tag altijd minstens één trigger moet bevatten.

‘Variabelen’ zijn dynamische waarden die veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een prijs, datum of productnaam. Wanneer op de webpagina die wordt bezocht een bepaalde code wordt uitgevoerd, worden deze waarden ingevuld. Deze variabelen kunnen in tags en triggers worden gebruikt. Om variabelen te vullen is een datalaag nodig die informatie van een website aan GTM doorgeeft.

Voordelen van Google Tag Manager

Het gebruik van Google Tag Manager heeft diverse voordelen. Een groot voordeel van Google Tag Manager is dat u niet altijd meer afhankelijk bent van webdevelopers, omdat u zelf gemakkelijk tags kunt aanmaken én aanpassen. Daarnaast zorgt de tool voor flinke tijdbesparing. In plaats van meerdere losse codes, hoeft er slechts één code geïnstalleerd te worden. Hierdoor staan bovendien alle pixels en tags overzichtelijk bij elkaar.

Omdat Tag Manager een tool van Google is, verloopt de samenwerking met andere tools van Google zeer soepel. Google Analytics kan bijvoorbeeld eenvoudig gekoppeld worden, net als Google Ads. Naast andere Google tools, biedt Google Tag Manager tevens de mogelijkheid om te koppelen met onder andere HubSpot en LinkedIn.

Een ander voordeel van deze gratis tool is dat er geen onnodige aanpassingen in de broncode van de website gemaakt hoeven te worden. Hierdoor zijn fouten in de code die ertoe kunnen leiden dat de website crasht dus verleden tijd. In GTM kunnen tags uitvoerig getest worden in de preview modus, waardoor u er zeker van bent dat alles naar behoren werkt.

Online marketing met behulp van yndenz

Heeft u hulp nodig bij het installeren van de Google Tag Manager voor uw website? yndenz helpt u hier graag bij! Bovendien kunnen wij de complete online marketing van uw website of webshop uit handen nemen, indien gewenst. Wij kunnen u onder andere ondersteunen op het gebied van zoekmachineoptimalisatie, webdesign, social media marketing en adverteren. Wenst u graag meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via het online contactformulier op de website of telefonisch via +31 (0)10 – 73 70 738.

Meer over online marketing

Wanneer u het interessant vindt om op de hoogte te blijven van meer nieuws omtrent online marketing, kunt u ons volgen op LinkedIn of Facebook. Hier plaatsen we regelmatig berichten met de beste tips, nieuwste trends en laatste nieuws op het gebied van online marketing. Wilt u zelf graag meer weten over een bepaald onderwerp? Mail dan gerust naar nieuws@yndenz.com. In een volgend artikel gaan we hier dan graag mee aan de slag!