Het uitrollen van de eerste Google core update van 2023 is gereed. Op 28 maart stond deze update, die op 15 maart begon, helemaal live. In dit nieuwsbericht vertellen we u meer over wat deze update inhoudt, welke gevolgen deze kan hebben voor uw site en hoe u kunt herstellen als u negatief bent beïnvloed door de update.

Wat zijn Google core updates?

Ongeveer twee keer per jaar voert Google zogeheten core updates door. Dit zijn over het algemeen redelijk grote updates met betrekking tot het algoritme van Google. De desbetreffende tweejaarlijkse core updates verschillen van de specifiekere updates, zoals de helpful content update van december 2022, waarin vaak specifiekere aspecten in het algoritme worden aangepakt. Men kan stellen dat de core updates vaak algemener van aard zijn. Nog een belangrijk verschil is het feit dat Google ook nooit aankondigt wat er precies verandert met de core updates.

Welke gevolgen heeft de Google core update van maart 2023 voor uw site?

De gevolgen van een Google core update zijn meestal een paar weken na de complete uitrolling pas echt zichtbaar. Wanneer een update net klaar is met uitrollen, zijn er namelijk meestal opeens sterke verschillen in de rankings van zoekwoorden te zien. Deze vlakken over het algemeen na een paar dagen ook weer af. Als dit na een week of twee nog niet is gebeurd, is uw site waarschijnlijk beïnvloed door de update. U zou dus inmiddels moeten kunnen zien of de update van maart 2023 invloed heeft gehad op uw rankings en verkeer.

“Als u na een week of twee nog altijd de effecten van de core update ziet, bent u waarschijnlijk beïnvloed”

Wat betekent het als uw site negatief is beïnvloed?

Het is lastig te bepalen wat er precies veranderd moet worden als de vindbaarheid van uw site negatieve gevolgen heeft ondervonden van de update, aangezien Google dus niet aankondigt wat er precies is veranderd. Ze geven ook aan dat het niet per se hoeft te betekenen dat er iets mis is met uw site. De update straft namelijk geen sites, maar beloont juist sites die optimaal voldoen aan Google’s richtlijnen. Dit zou dus kunnen betekenen dat andere sites hun zaken op dit moment beter op orde hebben.

Herstellen als uw site geraakt is door Google core update 2023

Maar wat moet u nu doen als uw site negatief geraakt is door de update van maart 2023? Ondanks dat Google zelf zegt dat er niet per se iets mis hoeft te zijn met uw site, hebben ze in 2019 wel een set vragen opgesteld die u zichzelf kunt stellen als uw vindbaarheid negatief werd beïnvloed. Het is sowieso verstandig om regelmatig een site audit uit te voeren om eventuele technische problemen in uw site weg te werken. Daarnaast doet u er verstandig aan uw content na te gaan om te zien of deze niet alleen SEO technisch zijn geoptimaliseerd, maar ook uw bezoekers daadwerkelijk helpen hun doel te bereiken.

“Het is sowieso verstandig een site audit uit te voeren om eventuele technische problemen in uw site weg te werken.”

Het is volgens Google mogelijk om tussen de updates door het “herstel” in te zetten. Volledig terug op het oude niveau komt u echter waarschijnlijk pas bij een volgende update. Het is dus belangrijk niet ontmoedigd te raken als u niet direct een verbetering ziet nadat u bent begonnen met uw herstelwerkzaamheden.

Web analytics door yndenz

Bent u geraakt door de core update en weet u niet waar u moet beginnen met het herstel? Bij yndenz kunnen we u hiermee helpen. We hebben specialisten die u met allerlei onderdelen van uw Search Engine Optimization (SEO) kunnen ondersteunen, zoals bij web analytics en een usability onderzoek. Heeft u hier vragen over, of over een ander onderwerp binnen de online marketing? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen via +31 (0)10 – 73 70 738 of info@yndenz.com.