90% van de online transacties in de detailhandel, gedaan door nieuwe klanten, vinden hun oorsprong middels betaalde of organische zoekresultaten (beïnvloedbaar door SEO en SEA online marketing activiteiten). Daarentegen is minder dan 1% van de nieuwe klanten afkomstig uit Social Media. Dit zijn de belangrijkste resultaten uit een nieuw onderzoek.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Forrester en GSI Commerce en er werden 77.000 bestellingen (gedurende een 14-daagse periode in april van dit jaar? geanalyseerd. “Ondanks verschillende interactieve ontwikkelingen in het -online- marketing landschap en het toenemende gebruik van mobiele apparaten en tablets blijven de ‘kern elementen’ van online marketing, waaronder SEO en SEA, effectieve middelen” aldus het rapport.

Tevens zijn e-mails en direct verkeer vaak aanleiding voor verkopen aan bestaande klanten. Zo zijn 30% van de geanalyseerde aankopen in het onderzoek, gedaan door bestaande klanten, geïnitieerd middels e-mailmarketing en typte eveneens 30% van de bestaande klanten de URL van de verkoper direct in de browser in. Ook worden sommige kopers beïnvloed door meerdere online marketing kanalen. De oorsprong van 33% van de transacties gedaan door nieuwe klanten en 48% van de transacties gedaan door bestaande klanten, worden namelijk herleid naar ten minste twee kanalen; waaronder bijvoorbeeld organische zoekresultaten, e-mails en betaalde zoekresultaten.

Ondanks dat minder dan 1% van de onderzochte aankopen herleid kon worden naar Social Media, dient het belang van Social Media niet te worden onderschat. Zo beschouwt 48% van de consumenten Social Media als een handige manier om op te hoogte te blijven van (nieuwe) producten, merken, trends en organisaties en kan het gebruik van Social Media bijdragen aan een betere organische vindbaarheid en het creëren van een verbinding met de doelgroep.