Het vertellen van verhalen is al een heel oud concept, maar het werkt erg goed om klanten aan je bedrijf te binden. Het zogenoemde ‘storytelling’ is een manier om ervoor te zorgen dat klanten een goed gevoel krijgen bij je bedrijf, wat er opvolgend toe leidt dat men zaken met je wil blijven doen. Door Social Media is het proces van storytelling belangrijker en gemakkelijker geworden. Lees onderstaande tips over hoe storytelling kan worden gebruikt als onderdeel van lead management.

Streef openheid na

Openheid is een van de belangrijkste aspecten van storytelling. (Potentiële) klanten prikken snel door een ongestructureerd en verzonnen verhaal. Wees daarom eerlijk, ook over gevoelige onderwerpen. Openheid werkt overigens niet effectief als het enkel aan potentiële klanten wordt getoond. Uw hele organisatie dient openheid uit te stralen. Waar openheid slechts als acquisitiemechanisme wordt ingezet, zal dit (direct of op langere termijn) onherroepelijk leiden tot een effect dat tegengesteld is aan hetgeen beoogd. Kortom, laat uw openheid terugkomen in uw Social Media marketing, uw offerten, uw overeenkomsten, uw directe klantcontact, uw evaluatiemomenten en op alle andere plaatsen waar dit enigszins mogelijk is. Hoe meer open u uw organisatie is, hoe sneller u het vertrouwen van klanten zult winnen en behouden!

Ga de interactie aan met (potentiële) klanten

Veel grote merken hebben een eigen fanbase. Deze groep fans zorgen zelf voor de totstandkoming van een conversatie over het merk. Ter illustratie creëren ze op eigen initiatief unieke user generated content, delen zij hun ervaringen via Social Media en voorzien ze het merk in kwestie van waardevolle feedback. Voor kleine ondernemingen is de kans op een significante fanbase erg klein. Toch is het voor dergelijke ondernemingen niet onmogelijk om een waardevolle dialoog in de markt te bewerkstelligen. Publiceer bijvoorbeeld eens een prikkelend nieuwsbericht op uw website, of gebruik uw expertise om te reageren op een Social Media post van een ander. Door de interactie aan te gaan met uw (potentiële) klanten beënvloedt u de beeldvorming over uw bedrijf.

Voeg persoonlijkheid toe aan uw communicatie

Let er bij Social Media marketing op dat de geposte berichten, qua look & feel, in lijn zijn met de stijl die u toepast via andere communicatiekanalen richting uw doelgroep. We hebben het hier dus onder andere over taalgebruik, design en inhoudelijke content. Het kan namelijk verwarrend zijn als de huisstijl van uw merk erg speels is, terwijl de stijl van uw berichten op Twitter heel formeel van aard is. Eveneens is het vreemd als u op uw website nooit spreekt over tarieven, maar via Facebook juist stunt met prijzen. Een handig hulpmiddel om zoveel mogelijk consistentie in uw communicatiekanalen te verkrijgen, is het koppelen van uw organisatie aan een virtueel persoon. Deze persoon, die zoveel mogelijk karakteristieken van uw organisatie bezit, neemt u telkens als uitgangspunt bij het opstellen van communicatie naar uw doelgroep. Uw virtuele persoon kan bijvoorbeeld een sportieve jongere vrouw zijn (informeel), of juist een oudere en sterk ervaren advocaat (formeel). Bij iedere e-mail, brief, offerte of post bedenkt u zich: hoe zou hij/zij dit doen.

Lead management

Als u storytelling op een consistente, professionele en eerlijke wijze onderdeel laat uitmaken van uw (online) marketinginspanningen, dan levert dit een interessante bijdrage op aan uw lead management. Waarom? Het antwoord op die vraag is bijzonder eenvoudig: uw (potentiële) klanten zijn permanent hun oordeel over uw organisatie aan het bijstellen. Vaak zelfs zonder dat ze zich hiervan bewust zijn. Middels storytelling kunt u dit oordeel op een positieve manier beïnvloeden.

Bent u benieuwd waar storytelling ingezet kan worden in uw lead management proces? Of ontvangt u graag meer informatie over lead management in het algemeen? Neem dan nu contact met ons op!