Door de jaren heen hebben er nogal wat verschuivingen plaatsgevonden in de marketingwereld. In tegenstelling tot de push-strategieën waar in eerste instantie veel gebruik van werd gemaakt, zijn nu juist pull-strategieën de key tot succes. Inbound marketing is een vorm van een pull-strategie. Het doel van deze marketingstrategie is om door relevante content te bieden, beter gevonden te worden door potentiële klanten.

Waarom inbound marketing?

Het effect van betaalde media is vaak kortstondig, het trekt de aandacht zolang de advertentiecampagne duurt. Maar de effectiviteit kan ook beperkt blijven doordat de informatie door de potentiële klant niet als relevant wordt beschouwd. In plaats van als bedrijf te bepalen wat, hoe en waar er iets ‘van de daken wordt geschreeuwd’, wordt er met inbound marketing content ontwikkeld aan de hand van de behoeften van de klant. Het bieden van nuttige informatie is namelijk belangrijk. Dat blijkt ook wel uit de cijfers, 80% van de mensen gaat eerst online zoeken en vergelijken voordat zij een product of dienst aanschaffen. Daarvan begint 44% zijn zoektocht via een zoekmachine en 77% klikt alleen op organische resultaten.

De onderdelen van inbound marketing

Inbound marketing vraagt om een geïntegreerde aanpak van verschillende marketingkanalen. Deze moeten ervoor zorgen dat de juiste content bij de juiste doelgroep terecht komt. Het doel is om de vindbaarheid van het bedrijf te verbeteren, toegevoegde waarde te bieden en hiermee structureel nieuwe leads te genereren. Er zijn vijf belangrijke onderdelen binnen een inbound marketing strategie:

Het creëren van relevante content en seo-optimalisatie

Men zoekt online voortdurend naar informatie. Daarom wilt u natuurlijk dat uw content goed gevonden wordt. SEO optimalisatie is hierbij erg belangrijk. Maar zorg er tevens voor dat uw content antwoord geeft op de vragen en inspeelt op de wensen en behoeften van de potentiële klant.

Het promoten van eigen content

Dit kan bijvoorbeeld door middel van bloggen, e-mailings en het delen van content op social media. Door middel van blogs of nieuwsberichten wordt er regelmatig nieuwe informatie toegevoegd waar de lezer wat aan heeft. Bovendien krijgen bedrijven die bloggen maar liefst 90% meer inbound links.

Landingspagina’s en call-to-actions

Landingspagina’s worden ingezet om meer verkeer aan te trekken. Met call-to-actions maakt u het de bezoeker zo makkelijk mogelijk om in actie te komen.

Meer leads genereren

Zonder content geen inbound marketing. Maar toch gaat het niet uitsluitend om het creëren van relevante content. Het is een proces waarbij een combinatie van verschillende tactieken ervoor zorgen om allereerst gevonden te worden, vervolgens vanuit de content te voorzien in de behoeften van klanten, hiermee klanten te binden en uiteindelijk leads te genereren. Het gaat er dus om dat u biedt wat de klant zoekt.

Het proces analyseren en optimaliseren

Het is een doorlopend proces wat constant geanalyseerd moet worden. Naar aanleiding van deze analyses en de statistieken kan verdere optimalisatie plaatsvinden.

Hulp van yndenz

Inbound marketing is een consistente manier om bezoekers naar uw website te trekken en waardevolle leads te genereren. Wilt u meer informatie of advies over een succesvol inbound marketing plan? yndenz kan u hierbij helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons online contactformulier of neem telefonisch contact op via het telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.