Near Field Communication is een opkomend, zeer goed functionerend alternatief voor de bestaande draadloze communicatietechnieken. De misère van slecht leesbare QR-codes en onveilige Bluetooth-netwerken zal voorbij zijn als we NFC-tags gaan gebruiken in ons dagelijks leven. Ook online marketeers zijn zéér enthousiast over deze innovatie!

De nieuwe technologie werkt door middel van een chip ter grootte van een munt, die vaak in een sticker wordt verwerkt. De uitvinding bestaat al langer (2002) en komt uit Nederland. Overdracht van informatie tussen de chip en een device komt enkel tot stand wanneer beiden zich op minder dan 10 centimeter afstand van elkaar bevinden.

Het grote voordeel van NFC ten opzichte van eerdere technologieën voor draadloze communicatie, is dat het veilig en efficiënt werkt. Om een QR-code te scannen moet, ter illustratie, een speciale app worden gedownload. Daarnaast moet de kwaliteit van de camera hoog genoeg zijn en moet er voldoende contrast met de achtergrond bestaan. Dit, tot grote teleurstelling van grafisch ontwerpers. Verder zijn NFC-tags ook nog eens veiliger in het overdragen van data dan Bluetooth, omdat ze een veel kleinere reikwijdte hebben. Hierdoor is de kans dat de informatie onderschept wordt, aanzienlijk beperkter.

Apple heeft tot nu toe nog niet toe willen geven aan de nieuwe technologie. Echter, zodra deze algemeen wordt geaccepteerd dan kan dit grote veranderingen in ons dagelijks leven teweegbrengen. Doordat men met slechts een kleine beweging heel snel informatie kan uitwisselen, zal het in- en uitchecken in vele situaties een stuk efficiënter verlopen. Denk bijvoorbeeld aan inchecken op het vliegveld, inchecken in het openbaar vervoer of inklokken op het werk. Ook kan een device worden gebruikt om sloten te openen. Op die manier kan men zeer simpel het huis in, de auto openen of iemand anders tijdelijk toegeven tot een ruimte of voertuig. Toch is misschien wel de belangrijkste functie de mogelijkheid tot het betalen met een device. Google Wallet is al vergevorderd met de implementatie Near Field Communication.

Als vanzelfsprekend heeft de innovatie omtrent NFC ook invloed op online marketing. De horeca-branche kan deze tags namelijk gebruiken om klanten in te laten checken op Facebook. De media-branche kan geprinte informatie verrijken met online content. Lees hierover meer in ons eerdere nieuwsbericht over augmented reality. Als laatste voorbeeld kunnen sales- en accountmanagers, in plaats van het uitwisselen van een visitekaartje bij het netwerkbijeenkomsten, hun devices bij elkaar brengen om zo onderling informatie uit te wisselen.

NFC-tags kosten iets minder dan 1 euro per stuk, waardoor de toetredingsdrempel tot gebruik in de praktijk erg laag is. Neem contact met ons op voor meer informatie over de wijze waarop NFC-tags kunnen worden gebruikt ten behoeve van uw specifieke business.