Afgelopen oktober heeft Google de komst van Google Analytics 4 aangekondigd. Dit heeft ongetwijfeld invloed op de wijze waarop Google Analytics wordt gebruikt. Gelukkig hebben we ruim de tijd om voorbereidingen te treffen voor deze verandering en te begrijpen op welke manier de gegevens in GA4 werken. Overstappen van Universal Google Analytics naar Google Analytics 4 kan ontmoedigend lijken, maar als u nu begint met het organiseren van uw datastrategie, kan de overgang naadloos en eenvoudig zijn.

Uw eerste datastroom opzetten

Als u gaat beginnen met Google Analytics 4 begint u met het opzetten van uw datastroom. Als u ervoor kiest om uw property nu te upgraden, moet u de gtag-installatie voor GA gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de universele eigenschap actief blijft terwijl u de nieuwe interface leert kennen, moeten beide tags actief zijn op uw site. Dit is essentieel als u de universele rapportage wilt blijven gebruiken die we allemaal kennen terwijl u GA4 leert.

Om te bevestigen dat de gegevens binnenstromen, navigeert u nadat de nieuwe code op uw site is geïnstalleerd naar het Realtime-rapport.

“U begint met Google Analytics 4 door het opzetten van uw datastroom.”

Gebeurtenissen bewerken in GA4

In Google Analytics 4 vindt een verschuiving plaats om meer te focussen op betrokkenheid. Alle gebruikersactiviteiten worden geregistreerd als gebeurtenissen, dus ook bijvoorbeeld paginaweergaven.

De tweede grote wijziging is het conversiemenu. Bepaalde acties die worden bijgehouden om een doel te registreren vallen nu ook onder conversies. De hoeveelheid conversies die u kunt bijhouden zijn bovendien door Google opgehoogd naar 30. Echter is het wel verstandig om zelf alert te zijn om welke gebeurtenissen u bij wilt houden. Google heeft het makkelijker gemaakt om gebeurtenissen direct in Analytics te creëren en aan te passen.

Google Analytics uitbesteden aan yndenz

Op het eerste gezicht lijkt Google Analytics 4 drastisch anders en die verandering kan mensen afschrikken. Indien u hulp nodig heeft bij het instellen en opzetten van uw Google Analytics 4 account, kunt u vrijblijvend contact opnemen met online marketingbureau yndenz. Bij yndenz werken specialisten die u uitstekend kunnen helpen met het inrichten en monitoren van uw GA4 analysetool. Voor vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen via +31 (0)10- 73 70 738 of per mail op info@yndenz.com.