Afgelopen oktober kondigde Google de komst van Google Analytics 4 aan. Dit heeft ongetwijfeld invloed op de manier waarop iedereen Google Analytics gebruikt. Gelukkig hebben we ruim de tijd om ons voor te bereiden op deze verandering en te begrijpen hoe de gegevens in GA4 werken. Overstappen van Universal Google Analytics naar Google Analytics 4 kan ontmoedigend lijken, maar als u nu begint met het organiseren van uw datastrategie, kan de overgang naadloos en eenvoudig zijn.

Uw eerste datastroom opzetten

De eerste stap met Google Analytics 4 is het opzetten van uw datastroom. Als u ervoor kiest om uw property nu te upgraden, moet u de gtag-installatie voor GA gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de universele eigenschap actief blijft terwijl u de nieuwe interface leert kennen, moeten beide tags actief zijn op uw site. Dit is essentieel om de universele rapportage te blijven gebruiken die we allemaal kennen terwijl u GA4 leert.

Zodra uw nieuwe code op de site is geïnstalleerd, navigeert u naar het Realtime-rapport om te bevestigen dat de gegevens binnenstromen.

“De eerste stap met Google Analytics 4 is het opzetten van uw datastroom.”

Gebeurtenissen bewerken in GA4

Google Analytics 4 maakt de verschuiving om zich te focussen op betrokkenheid. Alle gebruikersactiviteiten worden geregistreerd als gebeurtenissen, dus ook bijvoorbeeld paginaweergaven.

De tweede grote wijziging is het conversiemenu. Bepaalde acties die worden bijgehouden om een doel te registreren worden nu ook conversies genoemd. Google heeft daarnaast het aantal conversies dat u kunt bijhouden verhoogd naar 30. Echter is het wel verstandig om zelf alert te zijn om welke gebeurtenissen u bij wilt houden. Google heeft het makkelijker gemaakt om gebeurtenissen direct in Analytics te creëren en aan te passen.

Google Analytics uitbesteden aan yndenz

Op het eerste gezicht lijkt Google Analytics 4 drastisch anders en die verandering kan mensen afschrikken. Indien u hulp nodig heeft bij het instellen en opzetten van uw Google Analytics 4 account, kunt u vrijblijvend contact opnemen met online marketingbureau yndenz. Bij yndenz werken specialisten die u uitstekend kunnen helpen met het inrichten en monitoren van uw GA4 analysetool. Voor vragen kunt u vrijblijvend contact opnemen via +31 (0)10- 73 70 738 of per mail op info@yndenz.com.