Telefonische acquisitie, telefonische lead opvolging en telefonische lead nurturing worden vaak gebruikt om het verkoopproces te beheren, te versnellen of efficiënter in te richten. Hierdoor vormen deze activiteiten, ook wel telemarketing genoemd, een waardevolle aanvulling op de online marketing strategie. Eén van de manieren om deze acquisitie activiteit goedkoop en bijzonder professioneel te faciliteren is te bellen via een internetverbinding, ofwel VoIP (Voice over Internet Protocol). Vrij vertaald betekent VoIP: ‘spraak over internet’. Volgens de laatste metingen telt Nederland ruim zes miljoen telefoonaansluitingen gebaseerd op VoIP en maakt 20% van de bedrijven met meer dan 50 medewerkers al gebruik van deze technologie.

Het gebruik van VoIP telefonie biedt een aantal voordelen. De meest genoemde voordelen van VoIP telefonie zijn kostenbesparingen, uitgebreidere functionaliteiten en een verhoogde flexibiliteit. Zo kan het gebruik van VoIP een kostenbesparing van meer dan 30% opleveren in verhouding tot een klassieke analoge telefoonverbinding. Dit, doordat bestaande dataverbindingen gebruikt kunnen worden en VoIP gebruikers binnen een onderneming onderling gratis bellen. Het maakt hierbij niet uit op welke vestiging een medewerker werkzaam is. Tevens is het aantal gesprekken dat tegelijkertijd kan plaatsvinden nagenoeg onbeperkt en is een VoIP account niet gekoppeld aan een geografische locatie (een locatie-afhankelijk netnummer -zoals 030- kan nog wel worden gebruikt, maar evengoed kan deze worden vervangen door een locatie-onafhankelijk netnummer -zoals 085 of 088-).

VoIP telefonie is ook zeer eenvoudig te integreren in bijvoorbeeld een CRM systeem. Hierdoor wordt bellen vanuit een digitaal adresboek mogelijk, kunnen gesprekken worden opgenomen en nog veel meer. De functionaliteiten van VoIP zijn haast onbeperkt.