Het afgelopen jaar heeft Google veel veranderingen doorgevoerd in haar analyseprogramma Google Analytics. Zo is tegenwoordig van een steeds kleiner percentage zoekopdrachten nog te achterhalen met welk zoekwoord een bezoeker op een specifieke pagina is beland. Ook heeft Google een dashboard gemaakt, waarmee een duidelijk overzicht wordt gegeven van informatie die is aangemerkt als ‘meest belangrijk’. Welk effect hebben deze wijzigingen op online marketing?

Zoekwoord not provided in Google Analytics

De meest desastreuze verandering in de nieuwere versies van Google Analytics is dat er steeds minder organische zoekwoordresultaten beschikbaar worden gesteld. Dit betekent dat het lastiger wordt, althans voor leken op het gebied van online marketing, om een website op een gedegen wijze te optimaliseren. Het bereiken van een goede vindbaarheid in online zoekmachines wordt dus meer en meer het exclusieve terrein van specialistische online marketingbureaus. Ondanks dat Google de voornoemde verandering al geruime tijd geleden heeft ingezet, liepen in het verleden enkel de zoekopdrachten van gebruikers met een Google-account over een beveiligde verbinding. Later werden zoekopdrachten via steeds meer servers afgewikkeld over een beveiligde verbinding. Hierdoor treft men, als bron, vaker aanzienlijke hoeveelheden ‘not provided’ aan in Google Analytics.

Google Analytics dashboards

Daarnaast zijn de dashboards binnen Google Analytics recentelijk ook stevig aan verandering onderhevig geweest. Vandaag de dag kan men in Google Analytics beter statistieken samenvoegen, deze meer overzichtelijk weergeven en efficiënt filteren. Dergelijke opties kunnen erg nuttig zijn om in één oogopslag een overzicht te krijgen van belangrijke informatie, zoals conversieratio’s. Het is zelfs mogelijk geworden om in de web analytics van Google geografische kaarten weer te geven. Een nadeel aan de nieuwe dashboards is dat niet meer mogelijk is om opmerkingen te plaatsen bij statistieken. Deze optie werd nogal eens gebruikt om bijvoorbeeld een doelstelling weer te geven.

Meer informatie over de inzet van Google Analytics?

Wilt u meer informatie over de recente wijzigingen in Google Analytics? Of over de wijze waarop de inzet van Google Analytics uw organisatie kan helpen om online meer omzet en klanten te genereren? Neem dan vandaag nog contact op met online marketingbureau yndenz!