We zijn allemaal gewend aan de huidige versie van Google Analytics, welke ook wel Universal Analytics wordt genoemd. De tijden veranderen echter. Zo gebruikt u waarschijnlijk niet dezelfde mobiele telefoon als tien jaar geleden. Door de jaren heen wordt deze geüpdatet en geüpgraded om mee te gaan met de tijd, net zoals uw Analytics tool. Het feit is dat de huidige staat van het internet vooruitloopt op Universal Analytics, waardoor er verandering moet komen. Google Analytics 4 (GA4) kent een hoop verbeteringen en is precies wat we nodig hebben. In dit artikel gaan we in op enkele voordelen die Google Analytics 4 biedt.

Continue verbetering van Google Analytics

De tool is niet perfect, maar zeg nu eerlijk, wat wel? In 2019 is de betaversie van GA4 uitgekomen en sindsdien zijn er enorm veel verbeteringen in een hoog tempo toegevoegd. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Subproperty’s: door gebruik van filters kunt u onderscheid maken in verschillende subproperty’s welke bijvoorbeeld de data meten uit een bepaalde regio waar uw merk beschikbaar is.
  • Google Marketing Platform: het linken van producten zodat data onderling gedeeld kan worden. In GA4 is dit gratis beschikbaar voor iedereen.
  • Landingspagina-dimensies: deze toont de data van de pagina waar de gebruikers als eerst op terecht kwamen bij het bezoeken van uw website. Zo worden onder andere de gemiddelde betrokkenheid, conversie en nieuwe gebruikers op uw landingspagina gemeten.
  • Plus nog vele andere toevoegingen welke in de toekomst zullen volgen.

Het personaliseren van ieder rapport

Voor de eerste keer in de geschiedenis van Google Analytics zijn de rapporten geheel aan te passen naar eigen behoeften. Een aantal filters zullen door u nooit gebruikt worden, dus waarom zouden deze in uw rapport staan? Deze zijn nu gemakkelijk te verwijderen. Maar u kunt bijvoorbeeld ook bepaalde rapporten samenvoegen in de navigatiebalk, zodat de personen die bij deze rapporten moeten kunnen, deze ook makkelijk kunnen vinden.

Stroomlijnen van gebeurtenissen

In Universal Analytics werd met een gebeurtenis (‘event’) de unieke combinatie van drie dimensies (actie, label en waarde) bedoeld. Met GA4 worden de gebeurtenissen gestroomlijnd waardoor deze overzichtelijker worden weergegeven. Bovendien zijn de gebeurtenissen die geanalyseerd moeten worden hierdoor eenvoudiger aan te passen naar uw wensen. Het is dus niet meer nodig om per se categorie, actie, label en waarde te gebruiken voor het bepalen van een gebeurtenis.

Google Analytics 4 stroomlijnt gebeurtenissen zodat deze gemakkelijk structureel te implementeren zijn

De overgang van Universal Analytics naar GA4

Natuurlijk zal de overgang niet geheel vlekkeloos verlopen. Hier en daar zullen waarschijnlijk wel eens steekjes vallen tijdens uw onderzoek. Met de juiste investering van tijd zal deze echter beter gaan werken, voornamelijk op de lange termijn. Al deze veranderingen zullen uw SEO en Web Analytics alleen maar ten goede komen! Komt u tijd en/of kennis tekort voor de overgang van Universal Analytics naar Google Analytics 4? yndenz kan u hierbij helpen! Neem nu nog vrijblijvend contact met ons op.