Het testen van een website op gebruiksvriendelijkheid is een essentieel onderdeel van een gedegen online marketing strategie. Bekende usability-tests zijn A/B-testing en multivariate testing, tests die gebruik maken van een representatief testpanel waarvan de activiteit wordt bijgehouden en vervolgens wordt geanalyseerd. Zo kan bijvoorbeeld getest worden welke call-to-action het hoogste conversiepercentage haalt en waarom.

Gebruiksvriendelijkheid website testen

Men kan tijdens een dergelijke test de proefpersonen ook bewust laten zoeken naar een bepaald aspect op de website. Door daarnaast een tijdslimiet te stellen aan het voltooien van de opdracht, ontstaat een goed beeld van de gebruiksvriendelijkheid van een website. Niet alleen de kwaliteit van de navigatiemogelijkheden wordt op die manier getest, ook de positionering van de teksten en knoppen kan worden beoordeeld.

Crowding

Veel websites bevatten teveel content, wat voor onrust en onduidelijkheid kan zorgen. Genoeg whitespace, ruimte tussen elementen op een website (niet noodzakelijk wit), vestigt de aandacht op de gebruikte afbeeldingen, tekst en call-to-actions. In combinatie met de tijdsgebonden test kan gemeten worden wat de meest optimale verhoudingen zijn op de website. Belangrijke toptaken die niet snel genoeg gevonden worden, zullen dus een prominentere plek moeten krijgen.

Bounce percentage

Wetend dat bezoekers in minder dan 10 seconden bepalen of een site nuttig is (hierna bouncen ze navigeren ze verder), kan het ook zeker interessant zijn om te weten wat er gebeurt als het te zoeken aspect niet aanwezig is op een pagina. Hoe lang duurt het voordat de proefpersonen op plekken gaan kijken waar zij al gekeken hebben? Als dit binnen de 10 seconden valt, dan zijn deze dubbel bekeken plekken extra belangrijk. Het plaatsen van toptaken op deze plekken zal opvolgend leiden tot een hoger conversiepercentage.

QuickScan

Bent u benieuwd hoe gebruiksvriendelijk uw website is en welke aspecten nog verbeterd kunnen worden? Vraag dan direct onze gratis en vrijblijvende QuickScan aan! Uiteraard kunt u ons ook bellen op het volgende telefoonnummer: +31 (0)10 – 73 70 738.