Gedurende de afgelopen weken heeft Google een aantal wijzigingen doorgevoerd binnen haar zoekmachine voor afbeeldingen, genaamd Google Afbeeldingen. Aanleiding voor de wijzigingen is een juridisch dispuut en een daaropvolgende schikking tussen Google en uitgever Getty Images. Getty Images is een organisatie die stockfoto’s verkoopt via het internet en beschikt over een archief met naar schatting 80 miljoen afbeeldingen.

Het dispuut tussen Google en Getty Images

Met de maatregelen die Google heeft genomen, is een langlopende juridische strijd tussen Google en Getty Images ten einde gekomen. Getty Images had Google reeds in 2016 aangeklaagd, omdat zij van mening was dat de manier waarop Google Afbeeldingen werkte, afbreuk deed aan de dienstverlening van Getty Images. Doordat Google originele afbeeldingen direct weergaf in haar zoekmachine, konden gebruikers immers de originele afbeeldingen aldaar downloaden en bestond er voor hen geen reden meer om eerst de website van Getty Images te bezoeken.

“De recente wijzigingen zijn het gevolg van een langlopend conflict tussen Google en Getty Images.”

Als onderdeel van de onderlinge schikking heeft Google de mogelijkheid verwijderd om originele afbeeldingen direct binnen Google Afbeeldingen te kunnen bekijken. Daarnaast heeft Google een prominente copyright disclaimer in Google Afbeeldingen opgenomen. En, tot slot is afgesproken dat Google binnen haar producten en diensten gebruik gaat maken van afbeeldingen die afkomstig zijn uit de beeldbank van Getty Images. Vooral het eerste punt heeft grote impact op de gebruiksvriendelijkheid van de zoekmachine voor afbeeldingen.

“Voor de gebruikers van Google Afbeeldingen hebben de wijzigingen enkel negatieve gevolgen.”

Negatieve gevolgen veranderingen Google Afbeeldingen

Voor gebruikers van de zoekmachine van Google hebben de veranderingen louter negatieve gevolgen. Doordat een originele afbeelding immers enkel kan worden bekeken door naar de desbetreffende website te klikken, zijn er extra handelingen benodigd om een bepaalde afbeelding te kunnen bekijken. Bijkomend nadeel is dat veel webpagina’s constant aan veranderingen onderhevig zijn en het om die reden dan ook regelmatig voor zal komen dat de gewenste afbeelding niet langer op de pagina in kwestie aanwezig zal zijn.

Bovendien is de maatregel van Google óók van toepassing op afbeeldingen waarop geen auteursrecht rust en welke derhalve vrijelijk kunnen worden gebruikt. Dergelijke rechtenvrije afbeeldingen kunt u overigens vinden door op de homepage van Google te klikken op ‘Tools’ en vervolgens onder het kopje ‘Gebruiksrechten’ de optie ‘Gelabeld voor hergebruik’ te selecteren.

Websites met gratis afbeeldingen

Wat veel mensen niet weten, is dat het auteursrecht van toepassing is op afbeeldingen die op het internet worden getoond. Dit betekent dat u een afbeelding niet zomaar commercieel mag gebruiken zonder dat u daar eerst nadrukkelijk toestemming voor heeft gekregen van de eigenaar (vaak een fotograaf, illustrator of beeldbank) van de desbetreffende afbeelding. Vaak zal de eigenaar een vergoeding vragen voor het gebruik van zijn of haar afbeeldingen. Toch bestaan er ook een aantal websites die gratis afbeeldingen aanbieden en waarbij er door de makers dus afstand is gedaan van hun auteursrecht. Op onder andere www.pexels.com, www.pixabay.com en www.freepik.com vindt u dergelijke gratis afbeeldingen.

Afbeeldingen zonder auteursrecht

Bent u op zoek naar mooie afbeeldingen voor uw website en wilt u daar niet (te veel) voor betalen? Weet dan dat de specialisten van yndenz u, op basis van uw specifieke eisen en wensen, graag van dienst zijn. Ons bureau beschikt over een grote database met afbeeldingen die gratis mogen worden gebruikt. Tevens hebben wij in de loop der jaren onze weg leren kennen in het landschap aan kanalen waarlangs betaalde premium content kan worden aangekocht. Bespaar uzelf dan ook de zoektocht naar het juiste beeldmateriaal en neem vrijblijvend contact met ons op. U kunt contact met ons bureau opnemen door een bericht te sturen via het contactformulier op deze website. Geeft u de voorkeur aan telefonisch contact? Bel dan met telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.

Online marketingnieuws

Wanneer u online marketingbureau yndenz volgt op Facebook en LinkedIn, dan blijft u altijd op de hoogte van het laatste online marketingnieuws. Wij publiceren namelijk regelmatig wetenswaardigheden met betrekking tot online marketing op Facebook en LinkedIn. Ook kunt u ons vragen om een specifiek onderwerp voor u uit te diepen. Dit kan door een e-mail met uw verzoek te sturen aan nieuws@yndenz.com.