Het afgelopen jaar is er weer een heleboel veranderd op het gebied van SEO. Net als in 2019, verwachten we ook in 2020 diverse (nieuwe) SEO-trends (terug) te zien. Wat kunnen we verwachten en welke trends zijn belangrijk om op in te spelen? We benoemen er graag enkele voor u.

BERT-update

Eind oktober dit jaar introduceerde Google de BERT-update. Volgens velen was dit de meest ingrijpende update van Google ooit. Met deze update worden de zoekresultaten verbeterd en begrijpt Google voortaan beter wat de zoekintentie van de bezoeker is. Voornamelijk bij langere zoekopdrachten, zoals bijvoorbeeld gesproken zoekopdrachten, weet Google nu beter welke websites antwoord geven op de vraag. Belangrijk is dus om originele teksten te schrijven die echt antwoord kunnen geven op een vraag. Op deze manier zal u sneller hoger ranken in de SERP van Google.

“Schrijf originele teksten die echt antwoord geven op een vraag.”

Mobile-first

De mobile-first indexing is sinds 1 juli 2019 de standaard voor nieuwe websites. Dit is ingevoerd, omdat tegenwoordig zoekopdrachten vaker via een smartphone worden uitgevoerd dan via een desktop. Mobile-first indexing betekent dat de mobiele versie van een website wordt gebruikt om de ranking van een pagina te beoordelen. Zorg er daarom voor dat uw (nieuwe) website ook primair voor de mobiel is ontworpen.

Voice search

Gedacht werd dat 2019 hét jaar van voice search zou worden, maar toch bleef de explosieve groei uit. Nu wordt voorspelt dat in 2020 zo’n 50% van alle zoekopdrachten door middel van voice gedaan wordt. Dit betekent dat longtail zoekwoorden als ‘sportschoenen blauw’ vervangen dienen te worden door natuurlijke taal, zoals ‘Waar kan ik blauwe sportschoenen kopen?’. Content zal dus meer in natuurlijke spreektaal geschreven moeten worden en er zal minder gefocust moeten worden op zoekwoorden en meer op zoekintentie.

Lokale SEO

Er wordt tegenwoordig veel vaker gezocht op zoekwoorden in combinatie met ‘lokaal’ en ‘dichtbij’ dan tien jaar geleden. Dit is voornamelijk te danken aan de snelle opkomst van mobiel gebruik. Door op lokale SEO te focussen, zorgt u ervoor dat u gevonden wordt zodra uw doelgroep op zoek gaat naar de producten of diensten die u verkoopt. Dit kan onder andere gedaan worden door NAW-gegevens op de website te vermelden en een Google Mijn Bedrijf-pagina aan te maken. Schrijf daarnaast content met zoekwoorden in combinatie met de plaats van uw organisatie en geneer links op relevante, externe webpagina’s.

“Snel lokaal gevonden worden? Focus op lokale SEO.”

Structured data

Structured data zijn korte stukjes code die ervoor zorgen dat zoekmachines teksten sneller en gemakkelijker kunnen begrijpen. Afgelopen jaar hebben er twee veranderingen plaatsgevonden, waarmee we ook in 2020 rekening moeten houden. Zo staan er voortaan minder sterren (onderdeel van de rich snippets) in de SERP, maar worden er wel nieuwe rich snippets toegevoegd aan de SERP. Daarnaast kan het nu ook zijn dat een FAQ inclusief bijbehorende antwoorden wordt getoond in de SERP, wat twee keer zoveel ruimte inneemt.

Online marketing met behulp van yndenz

Ook in 2020 zijn bovenstaande trends belangrijk om rekening mee te houden. Bent u op zoek naar een goede online marketing partner die met alle komende trends en ontwikkelingen omtrent online marketing aan de slag kan gaan? yndenz denkt graag met u mee over alle aspecten van online marketing! Onze experts kunnen u onder andere ondersteunen op het gebied van zoekmachineoptimalisatie, social media marketing, website ontwikkeling en adverteren, maar kunnen ook de complete online marketing van uw website of webshop uit handen nemen. Voor meer informatie of advies kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen via het telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738 of via het contactformulier op de website.

Meer over online marketing

Volg yndenz op Facebook of LinkedIn als u graag op de hoogte wilt blijven van alle komende ontwikkelingen en trends omtrent online marketing. Regelmatig plaatsen we artikelen met het laatste nieuws, de nieuwste trends en de beste tips. Heeft u zelf nog een vraag over een specifiek onderwerp? Stel deze dan gerust aan ons via nieuws@yndenz.com. Wij behandelen deze dan graag in een volgend nieuwsbericht.