Sinds 1 juli 2023 is Universal Analytics gestopt met het verzamelen van data. Als u nog data van uw website wilt verzamelen, bent u daarom nu genoodzaakt gebruik te maken van Google Analytics 4. In onze eerdere berichten heeft u al kunnen lezen waarom u de overstap had moeten maken en hoe u zich kon voorbereiden op deze overgang. In dit nieuwsbericht kijken we naar de automatische form tracking in Google Analytics 4, en waarom dit nog niet optimaal werkt.

Wat is automatische form tracking in Google Analytics 4?

Met automatische form tracking worden interacties en inzendingen bijgehouden zonder dat u daarvoor handmatig een gebeurtenis moet instellen in de code of middels Google Tag Manager. U kunt desbetreffende interacties vinden onder ‘verkeersacquisitie’. In deze tabel staat dit onder ‘gebeurtenissen’, met daarbij een dropdown menu waar ‘alle gebeurtenissen’ staat. Hier ziet u bijvoorbeeld form_start en form_submit staan.

Waarom werkt dit niet?

Tot zo ver wat automatische form tracking inhoudt. Maar waarom werkt het automatisch tracken van deze gebeurtenissen niet? Dat heeft te maken met hoe en wanneer de gebeurtenissen getriggered worden. Er wordt namelijk simpelweg gekeken naar hoe vaak er op de knop ‘submit’ gedrukt wordt, zonder daarbij rekening te houden met bijvoorbeeld foutieve inzendingen omdat een ongeldige waarde werd ingevuld. Het gevaar van dit soort “vervuilde” gegevens is het feit dat deze niet betrouwbaar zijn en dus onbruikbaar.

“Het gevaar voor onbruikbare data ligt op de loer bij automatische form tracking.”

Alternatief voor automatische form tracking in Google Analytics 4

Met de huidige inzichten die we hebben omtrent automatische form tracking, willen wij u ten stelligste afraden om de gebeurtenissen ‘form_start’ en ‘form_submit’ mee te nemen in de analyses van de diverse contactformulieren op uw website. In plaats daarvan kunt u beter gebruikmaken van het instellen van gebeurtenissen en conversies middels Google Tag Manager. Deze tool stelt u in staat om zelf te bepalen wat de trigger is voor een gebeurtenis op uw website.

Hulp bij Google Analytics 4

Google Analytics 4 is cruciaal voor uw web analytics. Het is voor iedereen een nieuw programma, waarbij er dus ook een leerproces komt kijken. Dit is veelal een proces van ‘trial and error’, waar het instellen van gebeurtenissen en conversies ook een voorbeeld van is. Bij yndenz werken we al langere tijd met Google Analytics 4 en zorgen we ervoor dat we altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws omtrent Google Analytics 4. Komt u er zelf niet uit of heeft u vragen over het instellen en gebruik van Google Analytics 4? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen door ons online contactformuler in te vullen, te bellen naar +31 (0)10 – 73 70 738 of te mailen naar info@yndenz.com.