We horen de laatste tijd steeds vaker dat zoekwoorden compleet uit den boze zijn, dat linkbuilding er niet meer toe doet en dat voor SEO in zijn geheel het einde in zicht is. Niets is echter minder waar, want ook in 2019 is SEO nog steeds een hele belangrijke rankfactor voor websites. Wilt u scoren met uw website? Dan dient u komend jaar met diverse SEO-punten rekening te houden.

Ook in 2019 zal Google proberen om uit de zoekresultaten het beste antwoord op de vraag van de bezoeker te geven. Vraag uzelf als online marketeer dan ook af of datgene wat u doet ook daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft voor uw websitebezoeker. Zorg er daarnaast nog steeds voor dat uw website technisch goed in elkaar zit, dat er kwalitatieve content op staat en dat er links naar uw website gaan voor autoriteit en betrouwbaarheid. Met de volgende aandachtspunten dient u in 2019 rekening te houden als u met uw website wilt scoren:

“Ook in 2019 is SEO een hele belangrijke rankfactor voor websites.”

1. Autoriteit, betrouwbaarheid en reputatie

Webpagina’s worden niet alleen beoordeeld op content, maar ook op hoe betrouwbaar deze zijn. Betrouwbare backlinks helpen hierbij, omdat zoekmachines een link naar uw website als een soort compliment zien. Voor gebruikers is het dan namelijk een teken dat ze op uw website of pagina waardevolle informatie kunnen vinden. Links op commerciële startpagina’s en derderangs websites zien de zoekmachines als minder betrouwbaar.

2. Gebruikerservaring

Iedere gebruiker wil natuurlijk een website die goed, snel én prettig werkt. Omdat tegenwoordig meer dan de helft van alle zoekopdrachten via een mobiel apparaat worden gedaan, moet uw website ook geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten en dus mobielvriendelijk zijn.

3. Benut SERP-features met behulp van structured data

Op de zoekresultatenpagina zien we tegenwoordig een rijk beeld met afbeeldingen, extra links, video’s en ‘featured snippets’. Met featured snippets kunnen vragen van bezoekers al beantwoord worden, zonder dat diegene ook daadwerkelijk hoeft door te klikken naar de website. Handig voor gebruikers, maar een uitdaging voor online marketeers. Categoriseer en presenteer data op zo’n manier dat zoekmachines deze makkelijk kunnen indexeren.

4. Voice search

Sinds afgelopen zomer is de Nederlandse versie van Google’s Assistent beschikbaar. Er wordt dan ook verwacht dat voice search in 2019 flinke stappen gaat maken. Houd hier dus rekening mee en optimaliseer uw website ook voor voice search.

“Voice search zal in 2019 grote stappen gaan maken.”

5. RankBrain van Google

De ranking van een website kan op basis van zoekgedrag worden aangepast met RankBrain; een zelflerend systeem van Google. Wanneer een website bijvoorbeeld op de vierde positie in Google staat, maar er wel veel op wordt geklikt, dan wordt deze website als relevant gezien. Zeker wanneer de bezoeker vervolgens ook nog lang op de website blijft rondhangen. Dit kan zorgen voor een positieve invloed op de ranking. Klikken gebruikers zonder te kijken door naar de website op de eerste positie, maar gaan ze direct weer weg omdat er niet de gewenste informatie op staat? Dan kan RankBrain deze website hierop afstraffen. Zorg dus voor relevante en actuele meta beschrijvingen, zodat voor de bezoeker duidelijk is welke informatie op de landingspagina te vinden is.

6. Verschuif focus van losse zoekwoorden naar topics

Zoekmachines worden steeds slimmer. Google begrijpt bijvoorbeeld steeds beter zelf de context van een tekst, waardoor teksten niet meer volgeschreven hoeven te worden met zoekwoorden. Focus als online marketeer dus voornamelijk op het schrijven van een goede tekst die een lezer daadwerkelijk aanspreekt én vooruit helpt.

Hulp op het gebied van SEO

Als online marketing partner kan yndenz u op realistische wijze informeren en adviseren over het behalen van uw doelstellingen op het gebied van online vindbaarheid. Wij denken graag met u mee over alle aspecten op het gebied van online marketing. Onze online marketing experts hebben de expertise in huis om te ondersteunen op het gebied van zoekmachineoptimalisatie, maar ook voor technische aanpassingen, adverteren en het effectief inzetten van social media kanalen, bent u bij ons aan het juiste adres. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via het online contactformulier of via telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.

Geïnteresseerd in online marketing?

Wilt u graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen het online marketing vak, zonder dat u daar zelf veel voor hoeft te doen? Volg yndenz dan op LinkedIn of Facebook! Hier plaatsen we regelmatig wetenswaardigheden en actualiteiten omtrent online marketing.

Stel uw vraag aan yndenz

Heeft u zelf een vraag over een specifiek onderwerp met betrekking tot online marketing, neem dan eens een kijkje in ons nieuwsarchief. Hier vindt u vele artikelen met uitleg, trends, tips en nieuws omtrent online marketing. Staat uw vraag hier niet tussen? Stuur deze dan gerust naar nieuws@yndenz.com. Wellicht beantwoorden we deze uitgebreid in een volgend artikel!