2019 staat weer voor de deur en een nieuw jaar beginnen we graag met een terugblik op het voorgaande jaar. Er is immers een hoop gebeurd op het gebied van online marketing. Welke ontwikkelingen zijn er geweest en nemen we bepaalde ontwikkelingen ook mee naar 2019? We lichten een aantal van de ontwikkelingen op online marketing gebied in 2018 uit en vertellen u wat u in 2019 onder andere kunt verwachten.

Google-updates

Google heeft ook afgelopen jaar weer diverse updates uitgevoerd. De update met de meeste impact was waarschijnlijk de Core Algorithm Update in maart, waarbij vele websites waren getroffen en de effecten wereldwijd merkbaar waren. Veel websitebeheerders zagen zowel het aantal bezoekers als de zichtbaarheid op Google dalen, waardoor zij flink aan de slag moesten om dit weer te herstellen.

AVG

Afgelopen jaar ging op 25 mei de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Vanaf die datum gelden sindsdien dezelfde regels rondom privacy en het gebruik van persoonsgegevens als in de rest van Europa, voor zowel grote commerciële bedrijven als voor zzp’ers. Voor marketeers betekende dit dat een lange lijst met essentiële actiepunten doorgevoerd moest worden op hun website of webshop, om aan de AVG te voldoen. Organisaties die hier niet aan voldoen, riskeren een boete.

“Voldoe aan de AVG om een flinke boete te voorkomen.”

Vernieuwingen Google Ads

Google AdWords werd in mei dit jaar Google Ads. Hiermee switchte Google naar een volledig nieuwe omgeving. Tevens kwam hierna meer ruimte beschikbaar voor tekst in advertenties. Naast twee koppen en een beschrijving, kunt u voortaan een extra kop én extra beschrijving aan de advertentie toevoegen, waardoor advertenties beter opvallen binnen de zoekresultaten.

Verandering algoritme Facebook

Facebook heeft in 2018 diverse veranderingen doorgevoerd in de manier waarop berichten in het nieuwsoverzicht worden getoond aan gebruikers. De bedoeling hiervan was dat gebruikers meer berichten van vrienden te zien krijgen en berichten van bedrijven juist minder getoond worden. Voor bedrijven die stevig leunen op Facebook als online marketing kanaal had dit een grote invloed.

Trends in 2019

Ook in 2019 zullen er weer diverse Google updates plaats gaan vinden die uw website kunnen treffen. Voor de een zal de update negatieve gevolgen hebben, terwijl het voor de ander positief kan uitpakken. Merkt u dat de rankings van uw website in één keer flink zijn gedaald? Lees u dan goed in en zorg er in ieder geval voor dat de fundering van uw website altijd goed is. Dit maakt de kans op het ‘overleven’ van Google-updates een stuk groter.

Natuurlijk zullen er ook diverse ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van social media. Facebook zal in populariteit afnemen, terwijl Instagram juist verder zal groeien. Ook op het gebied van adverteren binnen social media zal in 2019 meer mogelijk worden.

Tevens lijkt het erop dat ‘Voice Search’ gaat doorbreken. Verwacht wordt dat in 2020 de helft van de zoekopdrachten gesproken zal zijn. Het optimaliseren van uw website voor ‘Voice Search’ is dus een belangrijk aandachtspunt voor komend jaar.

“Zijn de rankings van uw website na een Google update gedaald? Lees u dan goed in.”

Online marketing met behulp van yndenz

Natuurlijk zijn bovenstaande trends slechts enkele van de vele ontwikkelingen die plaats zullen gaan vinden in 2019. Bent u op zoek naar een goede online marketing partner die met alle komende ontwikkelingen en de online marketing van uw website aan de slag kan gaan? Weet dan dat yndenz graag met u meedenkt over alle aspecten van online marketing. Wij hebben de expertise in huis om u onder andere te ondersteunen op gebied van adverteren, social media en zoekmachineoptimalisatie. Ook voor technische aanpassingen aan uw webshop of website bent u bij ons aan het juiste adres. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via het online contactformulier op de website of via telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.

De nieuwste trends en tips

Wilt u graag op de hoogte blijven van alle komende trends en ontwikkelingen op online marketing gebied? Dan raden wij u aan om yndenz te volgen op LinkedIn of Facebook. We plaatsen maandelijks gemiddeld twee nieuwsberichten met hierin de meest recente en relevante ontwikkelingen, tips en trends, waardoor u zelf niet meer op zoek hoeft te gaan. Wilt u graag zelf meer weten over een specifiek onderwerp? Mail uw vraag dan gerust naar nieuws@yndenz.com en wie weet behandelen wij uw onderwerp in ons volgende nieuwsbericht!