Omdat Google ernaar streeft haar gebruikers te voorzien van zo relevant mogelijke zoekopdrachten, wordt het algoritme van Google regelmatig geüpdatet. Hierdoor hebben we op het gebied van zoekmachine optimalisatie (SEO) constant te maken met nieuwe ontwikkelingen. Het afgelopen jaar zijn er al tal van ontwikkelingen geweest en de verwachting is dat veel van deze ontwikkelingen in 2017 door Google verder zullen worden uitgebouwd. Met het nieuwe jaar in zicht is het dan ook hoog tijd om te kijken naar de SEO trends voor 2017!

Relevante content voor de lezer

Creëer content waar de lezer iets aan heeft! Het is niet meer van deze tijd om landingspagina’s uitsluitend toe te spitsen op belangrijke zoekwoorden. Google is namelijk steeds beter in staat om zowel de zoekopdrachten van gebruikers als de content op een website te begrijpen. Uiteraard blijven zoekwoorden een belangrijk aspect, maar de content moet wel waardevol zijn voor de lezer. Dit, aangezien zij vaak op zoek zijn naar directe antwoorden. Bedenk dus goed wat potentiële klanten willen weten en probeer antwoord te geven op die vragen.

Mobile belangrijker dan ooit

Met de komst van de mobile first index wordt mobiel in 2017 belangrijker dan ooit. De reden hiertoe is omdat het aantal mobiele zoekopdrachten in absolute aantallen en in relatieve zin (in relatie tot de zoekopdrachten op stationaire devices) blijft toenemen. De mobile first index, het onderdeel van Google’s algoritme dat ervoor zorgt dat de indexering van de mobiele versies van webpagina’s de voorkeur verdient boven die van desktopversies, gaat een nog grotere invloed hebben op de zoekresultaten. Als zodanig is het dan ook essentieel dat uw mobiele website dezelfde content bevat als de desktopversie van uw website, maar dat er geen afbreuk plaatsvindt voor wat betreft gebruiksvriendelijkheid c.q. mobielvriendelijkheid.

Gesproken opdrachten en long tail zoekwoorden

De toename van gesproken zoekopdrachten hangt samen met de sterke toename van mobiele zoekopdrachten. Momenteel wordt al 20% van de mobiele zoekopdrachten gedaan door middel van voice search. De verwachting is dat in 2020 circa 50% van alle zoekopdrachten gesproken opdrachten zullen zijn. Dit brengt ons gelijk op een trend die we al langer zien: gebruik van long tail zoekwoorden. Gesproken opdrachten bestaan immers vaak uit complete zinnen. Het mag voor zich spreken dat het optimaliseren van websites en webshops gebaseerd op complete zinnen anders is dan het optimaliseren op basis van zoekwoorden.

Focus op lokale zoekopdrachten

Omdat smartphones steeds beter in staat zijn om de exacte locatie van hun gebruikers te bepalen en er steeds meer mensen zijn die permanent hun smartphone bij zich hebben, wordt lokale SEO in 2017 een groter aandachtspunt. Niet enkel worden zoekopdrachten meer locatiegericht (denk aan de term ‘auto kopen rotterdam’), ook stemmen zoekmachines zoals Google hun resultaten nadrukkelijker af op de fysieke locatie van een gebruiker. Wordt bijvoorbeeld door een gebruiker die zich in Rotterdam bevindt de term ‘auto kopen’ gezocht, dan zullen Rotterdamse autobedrijven betere c.q. hogere positionering toegekend krijgen dan hun collega in andere steden.

Vorige maand schreven we al een artikel over het creëren van waardevolle regionale landingspagina’s. Hieruit viel te concluderen dat u voor het behalen van goede lokale positioneringen vooral toegevoegde waarde moet bieden aan de lezer. En vergeet ook zeker uw vermelding bij Google Mijn Bedrijf niet!

Veilige HTTPS-verbinding

Eerder dit jaar kondigde Google aan dat zij vanaf 2017 gebruikers gaat waarschuwen voor onbeveiligde websites. Online veiligheid wordt voor de zoekmachinegigant immers een steeds belangrijkere ranking factor. De overstap naar een veilige HTTPS-verbinding is dus zonder twijfel een must voor het aankomende jaar!

Layout zoekresultatenpagina’s

Google veranderde al aan het begin van het huidige kalenderjaar de layout van haar resultatenpagina, maar vooralsnog is men nog lang niet klaar met experimenteren betreffende de manier waarop zoekresultaten worden gepresenteerd. Ook de mobile first indexering heeft hier invloed op. Een experiment dat wij al voorbij hebben zien komen is de weergave van zoekresultaten in blokken. Daarnaast zijn AdWords advertenties steeds moeilijker te onderscheiden van organische resultaten. Mede om die reden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de meta data van webpagina’s duidelijk en uitnodigend is.

Wat is er nog meer belangrijk?

Kwaliteit is waar het Google om gaat. Hoe beter de gebruikerservaring van uw website, hoe hoger de ranking van uw webpagina’s. Tijdig anticiperen op de bovenstaande trends draagt bij aan versterken van die gebruikerservaring, maar natuurlijk zijn er nog veel meer aspecten binnen het algoritme van Google die belangrijk(er) worden of blijven. Denk ter illustratie aan invloedrijke factoren zoals de hoeveelheid kwalitatieve links, de laadtijd van uw website en de gebruiksvriendelijkheid.

Heeft u vragen over een van deze trends of wenst u hulp bij het verbeteren van de online vindbaarheid van uw website? Stuur ons dan vrijblijvend een bericht via het online contactformulier van yndenz of neem telefonisch contact op via telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.